TOMOGRAFIE COMPUTERIZATA​

Tipuri tomografii:

CT coloana cervicala;
CT artera carotida cu substanta de contrast nonionica i.v.;
CT gat, torace, abdomen cu substanta de contrast nonionica i.v. sau/si per os (gura);
CT pentru fractura umarului;
CT pentru stern sau/si clavicula;
CT pentru articulatie radio-carpiana;
CT torace nativ sau/si cu substanta de contrast nonionica i.v.;
CT torace, abdomen, pelvis;
CT torace HRCT (tomografie computerizata de inalta rezolutie);
CT pentru embolie pulmonara;
CT aorta cu substanta de contrast nonionica i.v.;
CT abdomen nativ sau/si cu substanta de contrast nonionica i.v. sau/si per os (gura);
CT ficat cu substanta de contrast nonionica i.v.-3faze;
CT pancreas cu substanta de contrast nonionica i.v.- 2 faze.;
CT urografic cu substanta de contrast nonionica;
CT pelvis;
CT tesut moale al pelvisului;
CT articulatie coxo-femurala unilateral;
CT articulatie genuchi unilateral;
CT glezna (anteropicior) unilateral;

PRETUL INCLUDE: EXAMINAREA C.T., INTERPRETA-REA REZULTATELOR SI INREGISTRAREA PE DISC A INTREGULUI EXAMEN; FILMELE RADIOLOGICE SE POT EFECTUA LA CERERE LA PRETUL DE 10 RON/BUC; POT FI ABORDATE SI ALTE REGIUNI ANATOMICE -PROTOCOALE DE INVESTIGATIE IN FUNCTIE DE MENU -UL APARATULUI SI SOLICITARILE MEDICULUI SPE-CIALIST.  

In practica medicala curenta clinicianul apeleaza si la sprijinul altor tipuri de investigatii paraclinice.

Acest tip de investigatie foloseste razele X pentru obtinerea de imagini a diferitelor structuri din interiorul corpului uman (ficat, pancreas, intestine, rinichi si glandele suprarenale, inima,etc.). Se pot obtine totodata si informatii (imagini) despre diverse parti ale organismului (coloana vertebrala, membre, piept, abdomen, pelvis, etc).

In vederea imbunatatirii calitatii imaginilor se poate folosi si substanta de contrast (substanta iodata) administrata intravenos, oral sau intrarectal cu prelevarea de imagine inainte sau/si dupa administrarea acesteia. In practica medicala curenta tomografia computerizata este folosita pentru studierea diferitelor parti ale corpului uman.

Astfel prin studierea toracelui se pot investiga diferentele afectiuni ale plamanului, infectii, cancer, esofagului, vaselor sanguine intratoracice, etc precum si gradul de raspandire intratoracica a unui cancer cu punct de plecare dintr-o alta zona anatomica. La abdomen, tomografia computerizata, ne permite sa descoperim dilatatii ale vaselor (in special ale arterei aorte), tumori, chisturi, abcese, hemoragii, corpuri straine, infectii (apendicita) etc.

Pentru tractul urinar se poate depista prezenta pietrelor la nivelul structurilor aparatului urinar, a infectiilor, tumorilor, modificarilor prostatei, etc.

Explorarea pancreasului poate evidentia inflamatiile si tumorile, iar la nivelul ficatului in afara inflamatiilor, tumorilor si hemoragiilor pot fi descoperite cauzele icterelor precum si alte tipuri de afectiuni hepatice.

Concomitent poate fi investigata vezica biliara si caile biliare principale.

– In cazul splinei, tomografia da informatii despre eventualele hemoragii datorate traumatismelor sau amanunte legate de dimensiuni. Prin investigarea CT a membrelor pot fi evidentiate afectiuni ale oaselor si articulatiilor.

Explorarea prin tomografie computerizata se efectueaza la recomandarea unui medic specialist.

Medicul specialist care recomanda efectuarea CT trebuie sa stie:

daca femeia este gravida sau alapteaza;
daca exista un teren alergic din partea pacientului caruia urmeaza sa i se faca un CT (inclusiv alergie la iod);
daca pacientul are diabet sau foloseste medicamente hipoglicemiante (metformin);
daca pacientul a avut sau are afectiuni renale;
daca pacientul are disfunctii ale glandei tiroide, astm bronsic sau mielom multiplu;
daca i s-a administrat bariu sau produse medicamentoase pe baza de bismut in ultimele 4 zile;
daca pacientul sufera de frica de spatiu inchis.

In unele cazuri se impune sedarea bolnavului in vederea efectuarii investigatiei motiv pentru care este necesara prezenta apartinatorilor in vederea transportarii bolnavului la domiciliu.

Pentru investigarea organelor interne intra abdominale bolnavul nu trebuie sa consume hrana solida incepand cu seara precedenta efectuarii tomografiei computerizate. Eventual este necesara administrarea de laxative sau/si efectuarea unei clisme.

Desi investigatia este nedureroasa unii pacienti pot resimti un grad de discomfort mai mare sau mai mic. Pentru cei la care discomfortul este major este necesara montarea unei perfuzii cu medicamente sedative.

Exista si anumite riscuri ale investigatiei prin tomografie computerizata. Ele insa sunt relativ mici si se datoreaza in primul rand injectarii substantei de contrast care poate determina incepand de la senzatia de caldura, gust metalic in gura si mpana la soc. Aceste simptome trebuiesc comunicate imediat tehnicianului radiolog sau medicului care efectueaza procedura.

In cazul persoanelor diabetice medicul specialist trebuie sa recomande intreruperea si reluarea medicatiei hipoglicemiante (metformin).

Radiatiile X pot fi nocive pentru copii sau in cazul expunerilor multiple in antecedente (ex. Efectuarea de mai multe radiografii pentru diverse afectiuni) motiv pentru care pacientul trebuie sa informeze cat mai corect medicul specialist care face recomandarea pentru CT precum si tehnicianul radiolog sau medicul radiolog care efectueaza investigatia.

Computer tomografia este efectuata, de obieci, de catre un tehnician radiolog, iar imaginile pot fi interpretate de un medic radiolog sau alti medici specialisti.

La intrarea in camera computerului pacientul se dezbraca pana la lenjeria intima si isi indeparteaza bijuteriile.

Se aseaza pe masa tomografului care este conectata la aparat. Aceasta masa aluneca in interiorul aparatului iar dispozitivul de scanare se invarte in jurul segmentului de corp supus investigatiei. In timpul miscarii mesei si a scanerului pacientul percepe un zgomot specific ca un zumzet si trebuie sa pastreze o pozitie nemiscata.

Specialistul poate recomanda retinerea respiratiei pentru un anumit numar de secunde.

In timpul efectuarii tomografiei computerizate bolnavul ramane singur in camera aparatului dar este supravegheat printr-un geam de specialistul care efectueaza investigatia si poate comunica verbal cu acesta printr-un aparat.

De mentionat este faptul ca generatiile recente (ca cel din dotarea Centrului Medical Ema) reduc timpul de expunere cu aproximativ 30%, cantitatea de raze X tot cu aproximativ 30% precum si nivelul de zgomot emis de aparat.