OSTEODENSITOMETRIE DEXA
⇒ un segment
⇒ mai multe segmente
⇒ Reprezinta o metoda moderna de determinare a densitatii osoase in vederea aprecierii riscului de aparitie al osteoporozei (afectiune caracterizata prin scaderea rezistentei oaselor si, eventual, aparitia fracturilor).
⇒ Metoda de explorare este foarte usor suportata de pacient si foloseste o cantitate foarte mica de radiatii X.
⇒ Osteoporoza reprezinta o problema importanta de sanatate publica deoarece afecteaza ambele sexe (preponderant sexul feminin) in special o data cu inaintarea in varsta si dupa instalarea menopauzei la femei.
⇒ Simptomatologia frecventa la bolnavii de osteoporoza se caracterizeaza prin durere, deformarea oaselor si chiar diminuarea inaltimii bolnavului.
Pierderea graduala a calciului din oase duce la diminuarea rezistentei acestora cresterea fragilitatii care poate merge pana la ruperea asa-zis „spontana”.
Factori favorizanti ai pierderii masei osoase, pe langa instalarea menopauzei la femei sunt reprezentati de:
Fumatul in antecedente, insotit sau nu de alte conditii clinice asociate pierderii de masa osoasa;
- Obezitatea concomitenta cu instalarea menopauzei;
- Utilizarea produselor medicamentoase corticosteroide (de tipul Predinsonului) a barbituricelor sau a dozelor mari de medicamente destinate compensarilor disfunctiei tiroidiene (vezi hipertiroidia);
- Diabetul (juvenil sau insulina dependent) afectiunile hepatice, renale sau / si antecedente familiale de osteoporoza ( fractiuni in urma unor traumatisme minore);
Toate aceste conditii favorizante impun testarea densitatii osoase cat mai curand cu putinta. Cred ca este impostant de stiut, pentru publicul cititor si nu numai, cum trebuie pregatit bolnavul in vederea efectuarii Osteodensitometriei Dexa.
Pacientul, in ziua investigarii, poate manca normal dar fara administrarea de suplimente de calciu cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii osteodensitometriei.
Vestimentatia trebuie sa fie confortabila dar fara componente metalice (fermoare, nasturi, centuri,etc.) Este foarte important de informat personalul medical care efectueaza investigatia daca a-ti beneficiat de un examen baritat, sau cu substanta de contrast (CT), in ultimele 10 – 14 zile. In cazul in care a-ti beneficiat de un asemenea tip de investigatie este necesar sa asteptati 2 saptamani pana la efectuarea osteodensitometriei Dexa.
La fel de importanta este informarea personalului medical despre existenta unei sarcini.Trebuie mentionat si faptul ca doza de raze X absorbita de pacient reprezinta aproximativ a 12-a parte din cea a unei radiografii obisnuite.
Testul dureaza aproximativ 20 minute. Pacientul sta intins pe o masa metalica sub care se afla un generator de radiatii X iar deasupra mesei se gaseste un detector. Este investigata temeinic si coloana vertebrala deoarece marea majoritate a fracturilor datorate osteoporozei se produc la acest nivel. In timpul examinarii, bolnavul sta nemiscat si in pozitia recomandata pana cand detectorul trece deasupra partii de examinat.
Rezultatele sunt interpretate de un medic specialist. Ele cuprind 2 note:
Nota 1 – reprezentata de un numar specific masei osoase a pacientului comparativ cu cea a unui adult tanar de acelasi sex care se considera ca are masa osoasa maximala. Ea poate varia intre – 1 si – 2,5 sau peste.
Nota 2 – cifra corespunde masei osoase a pacientului comparativ cu a altei persoane de aceeasi varsta si sex.
In functie de notele obtinute medicul specialist impreuna cu medicul de familie stabilesc daca este nevoie sau nu de un plan de tratament.