LABORATOR ANALIZE MEDICALE
⇒ Teste de Screening (PT-Fib, APTT, TT, Cheag Fibrina);
⇒ Factori de Coagulare (Globaliai caii extrinseci, globali ai caii intrinseci, individuali- factorii: II,V,VII,VIII,IX,XI,XII);
⇒ Teste speciale (APCR-V, Pro Clot, Proteina S, Pro-IL-Complex, Hepatocomplex, Lac screen, Lac confirm D-Dimer, Von Willebrandt factor Antitrombin, Proteina C, Heparina, Inhibitor de Plasmina);
Analiza coagularii sangelui este componenta mecanismelor care asigura mentinerea sangelui fluid, integritatea vasculara, procesele de aparare, refacere si integritate a organismului in ansamblu.Hemostaza cuprinde, in principal, doi timpi si anume timpul endotelio-plachetar si cel plasmatic.
Primul incepe cu vasoconstrictia (ingustarea vasului lezat) si se incheie cu formarea trombusului (cheagului).
Timpul plasmatic reprezinta coagularea propriu-zisa. Cercetarea prin metodele de laborator a celor doi timpi necesita atat informatii despre fragilitatea capilarii, timp de sangerare, numararea trombocitelor, determinarea adezivitatii plachetare si a factorului 3 plachetar cat si retractia cheagului.
Pentru coagularea propriu-zisa investigatiile de laborator ne dau informatii despre timpul de coagulare, timpul Howell, toleranta la heparina, consumul de protrombina, timpul Quick, timpul de trombina, dozarea fibrinogenului, explorarea fibrinolizei, liza (topirea) cheagului, evidentierea monomerilor de fibrina, etc.
In activitatea practica a laboratorului de analize medicale evolutia stiintifica si tehnica permanenta a dus la aparitia analizoarelor pentru coagulare total automatizate caracterizate prin precizie si siguranta in operare si eliminare a erorilor legate de rezultatele obtinute.
Totodata prin introducerea metodei cromogenice de testare a crescut gradul de specializare diagnostica a testelor coagularii.
Aparatele moderne ofera linii complete de reactivi si de control de inalta calitate a hemostazei, trombozei si testelor fibrinolitice cat si teste speciale dedicate terapiei orale cu anticoagulante si afectiunilor hepatice .
Si in domeniul investigarii hemostazei este folosita aparatura complet automatizata cu posibilitati de masurare a parametrilor
– Teofilina, Digoxina, Carbamazepina, Gentamicina, Fenobarbital, Acid Valproic, etc;
Analizoarele moderne folosite in determinarile biochimice, curente in activitatea de laborator, beneficiaza de caracteristici inteligente ale functiilor de control ce permit detectarea lichidelor, verificarea prezentei cuvelor si functionarea tuturor partilor componente pentru asigurarea unei bune desfasurari a lucrului.
Un alt avantaj il reprezinta si faptul ca este extinsa gama investigatiilor cade exemplu colinesteraza, CK, CK-MB, VG+, proteina C reactiva, RF, ASO, C3, C4, α-1- acid glicoprotein, β2 microglobulina, feritina, transferina, microglobulina, APO (A1, B) precum si determinarea existentei si contraindicatiilor unor medicamente ca : teofilina, digoxina, carbamazepina, gentamicina, fenobarbitalul, fenitoina, pirimidona, acidul valproic.
Un astfel de analizor automat functioneaza, din trimestrul II- 2008 in laboratorul de analize medicale din structura Centrului Medical Ema (B-dul Independentei, Bl 107 parter si mezanin, Sc.B si C).
Este de remarcat faptul ca analizorul automat SYNCRON CX9 (SUA) reprezinta un element de referinta in activitatea de laborator prin managementul avansat al datelor, acuratetea rezultatelor, eficienta maxima demonstrata, usurinta in folosire si intretinere.
CRP, FR, ASLO, Imunoglobuline(A,G,M,E), Complement(C3, C4), α-1-Acidglicoproteina, β-2-Microglobulina, Feritina, Transferina, Microalbumina, Mioglobina, APO (A1, B);
⇒ Albumina, Bilirubina (T,D,I,) Colesterol total, HDL Coleste-rol, LDL Colesterol, Calciu (T, I), Creatinina, Glucoza, Fier, Capacitatea totala de legare a fierului, Magneziu, Fosfor, Proteine totale, Trigliceride, Uree, Acid uric, Fosfataza acida, Fosfataza alcalina, Amilaza, ALT, AST, Colinesteraza, CK, CK-MB, YGT, LDH, Lipaza, Electroforeza;
⇒ Teste rapide (HBS, HCV, HIV, VDRL, FR, ASLO, CRP, Helicobacter Pylori);
Studierea compozitiei chimice a sangelui prin intermediul analizelor biochimice. Sangele prelevat de la persoana testata se centrifugheaza obtinandu-se astfel separarea plasmei de elementele figurate (hematii, leucocite, trombocite). Celulele reprezinta aproximativ 45%, din volumul de sange prelevat, restul reprezentand plasma iar tehnica prin care se separa si se studiaza poarta numele de hemograma.
Constituentii chimici ai sangelui pot fi impartiti, pentru simplificare, in:
⇒ proteine si alti constituienti azotati;
⇒ enzime;
⇒ glucide si lipide;
⇒ elemente minerale (electroliti);
⇒ alti constituienti esoterici
Proteinele si constituientii azotati sunt reprezentate de:proteinele totale, albumine, globuline (alfa1, alfa2, beta si gama globuline) fibrinogen, ureea serica, acidul uric, bilirubina (directa si indirecta), creatinina.
Enzimele sunt reprezentate de: amilaza, transaminaze (GOT, GPT), fosfataza acida si fosfataza alcalina.
Glucidele si lipidele sunt reprezentate de: glucoza, acid lactic, lipide totale, colesterol (liber si esterificat) si corpi cetonici.
Elementele minerale sunt reprezentate de: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, fier, clor, fosfor mineral si rezerva alcalina.
Alte substante sunt reprezentate in special de substantele responsabile de intoxicatii (detectabile in sange) si care sunt reprezentate de : oxidul de carbon (CO), barbiturice, alcool, plumb (Pb), etc.
Investigatiile scrise cu caracter ingrosat se efectueaza permanent iar celelalte la solicitare si cu programare
Hemoloucograma completa (numaratoare de leucocite-formula, Hematii-hemoglobina, Trombocite si indici eritrocitari), determinari grupe de sânge, RH, VSH
Explorarea eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
In practica clinica curenta, anemiile, poliglobuliile sau sindroamele hemoragipare reprezinta afectiuni destul de frecvente si ne referim in principal la anemii, afectiuni infectioase acute(angine, faringite,….) hemofilei coagulopactii de consum, deficite ale factorilor de coagulare, etc.Examenul morfologic al elementelor figurate ale sangelui necesita o riguroasa respectare a conditiilor de recoltare a probelor de sange necesare efectuarii testelor astfel:
Numaratoarea eritrocitelor este necesara in vederea stabilirii tipului de anemie (valorile normale ale eritrocitelor se situeaza intre 4 si 5 milioane de eritrocite/mm³-in functie de sex).
In anemii se constata o diminuare a volumului globular total. Frecvent se intalneste o scadere mai accentuata a cantitatii de hemoglobina decat a eritrocitelor.
Sunt situatii in care primeaza anomaliile de talie (macrocite, memegaloblasti, schizocite – eritrocite mai mici si/sau deformate).
Exista de asemenea si anomalii de forma in cadrul carora pot fi enumerate: sferocitele, ovalocitele, drepanocitele sau modificari de forma si talie (poikilocitoza).Trebuie amintite, aici, si anomaliile de culoare (hipo sau hipercromii) precum si prezenta unor corpusculi intraeritrocitari.
De aceea determinarea parametrilor, amintiti mai sus, impreuna cu cea a hemoglobinei, a hematocritului si numaratoarea reticulocitelor(productia medulara) a indicilor eritrocitari, a rezistentei osmotice si determinarea fierului plasmatic constituie parametrii informatici importanti in sustinerea diagnosticului clinic si definitivarea acestuia in vederea stabilirii atitudinii terapeutice.
– Aceste determinari pot si uneori este necesar a fi completate cu alte tipuri de explorari (ex.explorarea radioizotopica sau chimismul gastric).-Un alt element component al sangelui il reprezinta leucocitele (a caror valoare normala este cuprinsa intre 4000 si 9000 pe mm³) care pot in situatii patologice sa aiba un numar mai mare sau mai mic fata de valorile normale.
– Investigarea diferitelor tipuri de leucocite (formula leucocitara cu granulocite – aprox 4%, granulocite evginofile – aprox 2-4%, granulocite bazofile – aprox 0-1%, limfocite – aprox 28-35% si monocite – aprox 4-8%).-Numarul leucocitelor reprezinta o valoare esentiala in stabilirea diagnosticului multor afectiuni avand si calitatea de indicator al evolutiei bolilor in timpul si dupa aplicarea terapiei.
⇒ Markeri tiroidieni (T3, T4, T Uptake, Hypersensitive TSH , FT4, FT3, Tireoglobulina, Antitireoglobulina, Anti TPO );
⇒ Markeri de fertilitate (BhCG, Prolactina, FSH, LH, Progesteron, Estradiol , Estriol neconjugat,AFP , DHEA-S, Triplu test – screening prenatal trim. II);
⇒ Markeri de virusologie (Ac HIV 1/2 Ag Hbs, Ag Hbs – confirm., Ac Hbs,AcHCV, HAV IgM, Ac HAV,Ac HBc, HbcIgM,AcHCV Plus);
⇒ Markeri neoplazici (AFP, CEA, PSA , CA 15-3, CA 19-9, CA 125)
⇒ Markeri anemie (vitamina B12, determinare Folati, Folati Eritro, Feritina, Anti-factor Intrinsec);
⇒ Markeri cardiologici (Troponina I, Mioglobina, Digoxina, CK-MB, BNP);
⇒ Markeri boli infectioase (Ag Chilamydia, Ag Chilamydia urina, Ag Chilamydia confirm, Toxo IgG, Toxo IgM, Rubella IgG, Rubella IgM);
⇒ Markeri metabolism oase (fosfataza alcalina osoasa, ostaze)
⇒ Markeri pentru medicamente administrate in scop terapeutic (Teofilina, Digoxina);
⇒ Markeri pancreatici si gastrointestinali (CEA, AFP, CA 19-9);
⇒ IgE total;
Dezvoltarea medicinii si a metodelor si tehnicilor de investigare reprezinta o provocare si o asteptare in clarificarea diagnosticului precoce al bolilor.
Inclusiv medicina de laborator a beneficiat de complexitatea si varietatea mijloacelor de investigare aducand un beneficiu important atat pacientilor cat si medicilor practicieni in ceea ce priveste calitatea si increderea..
Legat de calitate si incredere trebuie evidentiata o caracteristica procedurala si anume trasabilitatea respectiv urmarirea realizarii unor teste de laborator de la recoltarea probei si pana la obtinerea rezultatului in stransa legatura cu tendinta actuala generala de depistare a bolilor in stadiul incipient – stadiul tulburarilor functionale.
Astfel investigatiile de laborator se integreaza in mod stiintific si armonios noilor scheme de diagnostic (algoritmuri) reprezentand un ajutor extrem de important pentru clinician in completarea diagnosticului precum si in stabilirea tratamentului circumscris conceptului de medicina bazata pe decizi.
Una din metodele moderne de determinare a unor elemente si substante chimice se bazeaza pe chemiluminescenta care foloseste determinarea cantitativa a emisiei optice provenite de la substanta chimica excitata in vederea determinarii concentratiei acesteia.
Exista o faza lichida a chemiluminescentei, care joaca un rol important in analizele medicale de laborator, si o faza gazoasa in care emisia luminoasa este produsa de reactia dintre substanta analizata si reactivul gazos de oxidare.
Aceasta metoda moderna de determinare a substantelor va fi prezenta si in Municipiul Giurgiu, Centrul Medical Ema, in cadrul laboratorului care va functiona din trimestrul doi 2008.
Si ca sa va dau un exemplu si mai sugestiv va informez ca in cadrul investigatiilor imunologice vor putea fi efectuate, prin intermediul unui sistem complex automatizat (chemiluminescenta mediata enzimatic):
⇒ teste de laborator-tiroidiene (T3,T4, Hipersenzitiv. TSH, FT4, FT3, tireoglobulina, antitireoglobulina, anti TPO);
⇒ teste de fertilitate (BhCG, Prolactiva. VSH,LH Progesteron, Estradiol, Estriol neconjugat, AFP, DHEA-S);
⇒ teste virusologice (HIV ½, Hbs Ag, HBS Ag com firmator, Hbs Ab, HCV, HAV IgM, HAV Ab, HbcAb,HBc IgM);
⇒ markeri tumorali (AFP, CEA, PSA, Hybritech free PSA , CA 15-3,CA 19-9,CA125);
⇒ teste anemie (B12,Folat,RBC Folat, Feriticra, Anticorpi anti factor intrinsec)
⇒ teste cardiologie (Troponina I, Mioglobina, Digoxina, CK-MB, BNP);
⇒ teste metabolism mineral al oaselor (fosfataza alcalina osoasa-Ostase);
⇒ teste medicamente administrate in scop terapeutic (Teofilina, Digoxina);
⇒ teste boli infectioase (Chilamidia Ag, Ag Chilamidia-urina, Chilamidia Ag –confirmator, Toxo Ig G, Toxo Ig M, Rubella Ig G, Rubella Ig M).
⇒ efectuare test Papanicolau
Scopul testului Papanicolau este acela de a identifica modificarile celulare anormale la nivelul cervixului (col uterin) si de asemenea de screening pentru cancerul de col uterin, in acest sens facandu-se testul Papanicolau in fiecare an.
Rezultatele testului papanicolau sunt obtinute in urma examinarii la microscop a celulelor cervicale prelevate in urma unei biopsii. Prin examinarea microscopica se stabileste daca aceste celule sunt normale, daca au aspectul normal, sunt asezate corespunzator, elementele celulare sunt intacte etc. In momentul in care aceste celule sufera modificari se pune problema interpretarii gravitatii acestor modificari, care pot avea semnificatii de la o vaginita banala pana la prezenta cancerului de col uterin.